
Milyen tányérból fogadja el jobban a baba az ételt?
Baba étkezése már a hozzátáplálás elkezdésekor rendkívül stresszes tud lenni, amikor nem hajlandó elfogadni az általunk felkínált ételt. A főtt és nyers ételek kinézete, állaga, színe és illata nagyban befolyásolja, hogy egyáltalán meg akarjuk-e fogni vagy megkóstolni az adott ételt. Ne add fel, gyermeked lehet ,,jó evő,, is, ha a részletekre nem is figyelünk, de mindenképp érdemes kipróbálni, hogy milyen tányérból fogadja el az ételt, ha eddig nem fogadta el.
Kutatások tányérokról
Miért jó kutatásokat végezni? Mert olyan dolgok derülhetnek ki, melyeket nem is gondoltunk volna, vagy épp ellenkezőleg, tudományosan megerősítik amit gondoltunk. Szerencsére ma már gyakran publikálnak olyan kutatásokat, amelyek a gyermekek táplálásával van összefüggésben, így könnyebbé teszik a döntésünket egyes területeken. Pl. nem régen derült ki, hogy milyen káros hatásai lehetnek a tasakos püréknek, és most olyan kutatást említek meg a következőkben, ami tányérok színeiről szólnak.
A tányér színe számít?
Nemrég kimutatták, hogy az ételen kívüli (extrinzikus) színek – például a tányér vagy pohár színe – is befolyásolják az érzékszervi tulajdonságok értékelését, az összkedveltséget és a fogyasztott mennyiséget is (Tu et al., 2016; Genschow et al., 2012; Piqueras-Fiszman et al., 2012).
Elképesztő, hogy a mai extra színes világban milyen dolgok lehetnek ránk hatással!
Hallottál már a csípős tesztről?
Egy kísérletben egy csípős ételt különböző színű tányérokon tálaltak. Az étel csípősebbnek érződött, ha piros tányéron szolgálták fel, mint ha zöld vagy fehér tányéron tálalták volna. A fehér tányér kevésbé csípős érzetet keltett, mint a piros vagy sárga.
A résztvevők már előre "tudták", hogy a piros tányéron lévő étel csípősebb lesz, mint a másik két szín esetén. Tehát már a gondolkozásmódjukat megváltoztatta a tányér színe!
Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy az amerikai gyerekek és felnőttek hogyan értékelik a különböző tányérelrendezéseket. A gyerekek többféle elemet és színt kedveltek az ételben, mint a felnőttek. Itt is a vizuális értékelés következtetett arra, hogy a gyermekek jobban vonzódnak a színes ételekhez és tárgyakhoz.
Mit jelentenek nekünk szülőknek ezek a kutatások?
A különböző kutatások egyértelműen mutatják, hogy az étel és a tányér színe is befolyásolja az érzékszervi értékelést, az általános kedveltséget és a fogyasztást. Ezek a multiszenzoros hatások érdekesek, de egyelőre nem teljesen ismert, hogyan jönnek létre. A tálalás összhatása egyfajta „ételpárosítási” feladat is lehet, mégpedig, hogy:
- milyen belső és külső elemek kombinációja teszi a fogást a legvonzóbbá?
Azt már most leszögezem, hogy 10-15 alkalom is szükséges lehet ahhoz, hogy a baba elfogadja az ételt, tehát nem (CSAK) a tányér fogja a jobb eredményt meghozni, illetve a baba étvágyát, elfogadási hajlandóságát sokkal komplexebb tényezők befolyásolják – pl. fejlődési érettség, éhségérzet, szülői reakciók, textúra, íz, neofóbia, rutinok stb.
→ A színes tányér segíthet, de nem megoldás önmagában.
Már most kezdjünk változtatni!
A korai életkorban kialakuló étkezési szokások jellemzően megmaradnak felnőttkorra is, ezért fontos a tanulást elősegítő környezet biztosítása. Éppen ezért minden olyan módszer, amely növeli az ételekhez való hozzáférést és a kóstolási hajlandóságot, hasznos lehet az egészséges táplálkozási szokások kialakításában.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a gyermekek ételének színesebbé tétele a magyar konyhában. Miért?
Lángos, tarhonyáshús, rizseshús, pörkölt nokedlival, rántott hús sült krumplival, rakott ételek? - Fehér, barna, sárga szín a leggyakoribb.
Gulyás? - Bár viszonylag sok zöldség van benne, mégsem elég színes, és ritka, hogy a gyermek megegye.
Remélem érthető mire gondolok. Nincs semmi baj ezekkel az ételekkel, ha fogyasztja a gyermek, de adjunk minden esetben a tányérjára már a hozzátáplálás megkezdésekor színeket. És ne savanyú uborkában gondolkozzunk csak. Miért ne ehetne a gyermek pritaminpaprikát a lángos mellé? Miért ne ehetne a tarhonyáshús mellé uborka szeleteket, retket karikázva? Na és a rántott hús mellé egy szuper színes salátát?
Bizonyíték a tányér színének befolyásoló hatásáról
A "Do children prefer colored plates?" tanulmány¹ egy kísérletet mutat be, amelyben képeket használtak annak vizsgálatára, hogy a tányérok színe befolyásolja-e a gyerekek ételértékelését.
A következő feltételezéseket állították fel:
- A gyerekek jobban kedvelik a színes tányérokon tálalt ételeket, mint a felnőttek.
- A gyerekeknél erősebb kapcsolat várható az üres tányérok színpreferenciája és a tányérra helyezett étellel kapcsolatos színpreferencia között, mint a felnőtteknél.
Ebben a tanulmányban két különböző életkorú gyermekcsoport étkezési preferenciáit hasonlították össze felnőttekével.
A résztvevőknek hat különböző színű tányéron (akromatikus: fekete, fehér; kromatikus: sárga, zöld, kék, piros) tálalt négy ismerős étel képét kellett rangsorolniuk preferencia szerint. Emellett adatokat gyűjtöttek az éhségérzetről, az ételek ismerősségéről és kedveltségéről is.
A 10 év alatti gyerekek nagyobb valószínűséggel választották első helyen a színes tányérokat, mint a 10 év felettiek, akik inkább a fehér tányért részesítették előnyben.
Az üres tányérok színének tesztelése esetében, a színes tálalás tetszett jobban a 10 év alatti gyermekeknek, vagyis az ilyen tányérokon kínált ételeket jobban kedvelték.
A színes környezet fokozhatja az érdeklődést, de a valódi étkezési szokásokat a rendszeres kínálás és az elfogadás tanulása alakítja ki.
Hol találsz bevizsgált babáknak és gyermekeknek szánt színes tányérokat?
babataplalas.hu! Íme a színes tányér kínálatuk egy része:
Lábjegyzet:
¹ Lise Brunk és Per Møller, Do children prefer colored plates?, Food Quality and Preference 71 (2019): 223–231